Trang thông tin tổng hợp
Trang thông tin tổng hợp
  • người nổi tiếng
  • Thơ Văn Học
  • chính tả
  • Hình ảnh đẹp
người nổi tiếng Thơ Văn Học chính tả Hình ảnh đẹp
  1. Trang chủ
  2. chính tả
Mục Lục

Stearin

avatar
kenvin
11:20 28/11/2025

Mục Lục

Stearin[1] Names Systematic IUPAC name Other names Identifiers ChEBI ChemSpider ECHA InfoCard 100.008.271 KEGG UNII Properties C57H110O6 Molar mass 891.501 g·mol−1 Appearance White powder Odor Odorless Density 0.862 g/cm3 (80 °C) 0.8559 g/cm3 (90 °C)[2] Melting point 54-72.5 °C (129.2-162.5 °F; 327.1-345.6 K)[3] Insoluble Solubility Slightly soluble in C6H6, CCl4 Soluble in acetone, CHCl3 Insoluble in EtOH[2] 1.4395 (80 °C)[2] Structure Triclinic (β-form)[4] P1 (β-form)[4] Thermochemistry 1342.8 J/mol·K (β-form, 272.1 K) 1969.4 J/mol·K (346.5 K)[3][5] 1534.7 J/mol·K (liquid)[5] −2344 kJ/mol[5] 35806.7 kJ/mol[5] Hazards NFPA 704 (fire diamond) Flash point ≥ 300 °C (572 °F; 573 K) closed cup[6] Lethal dose or concentration (LD, LC): 2000 mg/kg (rats, oral)[6]

Stearin /ˈstɪərɪn/, or tristearin, or glyceryl tristearate is an odourless, white powder. It is a triglyceride derived from three units of stearic acid. Most triglycerides are derived from at least two and more commonly three different fatty acids.[7] Like other triglycerides, stearin can crystallise in three polymorphs. For stearin, these melt at 54 (α-form), 65, and 72.5 °C (β-form).[3]

Note that stearin is also used to mean the solid component of an oil or fat that can be separated into components that melt at higher (the stearin) and lower (the olein) temperatures. This is the usage meant in an example such as palm stearin.

Stearin is obtained from animal fats created as a byproduct of processing beef. It can also be found in tropical plants such as palm. It can be partially purified by dry fractionation by pressing tallow or other fatty mixtures, leading to separation of the higher melting stearin-rich material from the liquid, which is typically enriched in fats derived from oleic acid. It can be obtained by interesterification, again exploiting its higher melting point which allows the higher melting tristearin to be removed from the equilibrated mixture. Stearin is a side product obtained during the extraction of cod liver oil removed during the chilling process at temperatures below −5 °C.

Stearin is used as a hardening agent in the manufacture of candles and soap.[8] It is mixed with a sodium hydroxide solution in water, creating a reaction which gives glycerin and sodium stearate, the main ingredient in most soap:

C3H5(C18H35O2)3 + 3 NaOH → C3H5(OH)3 + 3 C18H35OONa

Stearin is also added to aluminium flakes to help in the grinding process in making dark aluminium powder.[clarification needed]

  • Candle
  • Michel Eugène Chevreul
  • Soap making
  • Stearic acid
0 Thích
Chia sẻ
  • Chia sẻ Facebook
  • Chia sẻ Twitter
  • Chia sẻ Zalo
  • Chia sẻ Pinterest
In
  • Điều khoản sử dụng
  • Chính sách bảo mật
  • Cookies
  • RSS
  • Điều khoản sử dụng
  • Chính sách bảo mật
  • Cookies
  • RSS

Cdspvinhlong

Cdspvinhlong Website chia sẻ video, tài liệu, chương trình đào tạo và các hoạt động chuyên môn về sư phạm dành cho giáo viên, sinh viên và những người yêu giáo dục tại Vĩnh Long. Nền tảng hỗ trợ cập nhật kiến thức, kết nối cộng đồng và nâng cao kỹ năng giảng dạy.

© 2025 - Cdspvinhlong

Kết nối với Cdspvinhlong

Trang thông tin tổng hợp
  • Trang chủ
  • người nổi tiếng
  • Thơ Văn Học
  • chính tả
  • Hình ảnh đẹp
Đăng ký / Đăng nhập
Quên mật khẩu?
Chưa có tài khoản? Đăng ký